In enkele beelden van Martini zijn aanknopingspunten met literaire werken van zijn tijdgenoten terug te vinden. Zo beschreef de Italiaanse auteur Verga in een novelle (‘La Lupa’) het roofdier in menselijke vorm gegoten. Martini nam dit thema over, maar stopte er geheel in overeenstemming met zijn visie een link naar de beeldtraditie van de Oudheid in, namelijk Egypte.
Ze steunt op handen en knieën, een houding die Martini interessant vindt door zijn natuurlijkheid en primordialiteit. "De natuurlijke vorm van de mens is een kind dat op 4 benen loopt. De mens die staat is een verovering en een wandelende mens stoort me", volgens Martini en stelde dat beeldhouwwerken van staande mensen nooit lyrisch zijn, nooit mooi of in balans. Hij verwees naar beeldhouwwerken van de Grieken en de Egyptenaren en naar de figuur van de centaur, op 4 benen. (E. Orsini, A. Martini La Lupa, Milaan, 2017)
Een pijl doorboort de rug van de wolvin, ze lijdt en brult. Het resultaat is een vitalistische mengeling van eros en thanatos.
Arturo Martini was een toonaangevende Italiaanse beeldhouwer van het interbellum. Zijn oeuvre bevindt zich tussen (bijna Romeins) classicisme en modernisme en wordt vaak geassocieerd met publieke sculpturen in het fascistische Italië.
La Lupa is een uniek werk. In privé bezit (vanuit de erfenis van de dochter van Martini) bevindt zich nog een in brons gegoten exemplaar.
hoogte: 87 cm (sculptuur) breedte: 137 cm (sculptuur) diepte: 64 cm (sculptuur) hoogte: 182 cm (kist) breedte: 192 cm (kist) diepte: 107 cm (kist) hoogte: 42 cm (onderstel kist) breedte: 148 cm (onderstel kist) diepte: 57 cm (onderstel kist)