In 1935 kwam de toenmalige burgemeester van Sakskøbing (Lolland in Denemarken) op het idee om de New Carlsberg Foundation in te schakelen voor de realisatie van een fontein. De Stichting gaf beeldhouwer Gottfred Eickhoff opdracht om een sculptuur voor het centrale plein van de stad te creëren. Eickhoff zelf selecteerde het motief, geïnspireerd door de regio met de bietenteelt en suikerproductie. In een brief aan de burgemeester van Sakskøbing schreef de kunstenaar: ``Toen ik de bietenmeisjes (Roepiger) in het vlakke land in het achterland zag werken, leek het mij zowel een karakteristiek als sculpturaal motief te zijn - monumentale, gezonde en krachtige figuren - dat kon vertellen over een Denemarken waar we allemaal van houden. Zo kwam het motief vanzelf tot mij. Ik vond het ook een verleidelijke taak om een monument voor de vrouw te maken - niet voor de specifieke vrouw of vrouwen, maar voor de werkende vrouw in dit land" (vrij vertaald naar historiskatlas.dk). "Roepiger" werd onthuld in Sakskøbing op 10 augustus 1940. Later werden de bietenmeisjes het symbool voor de massale migratie die plaatsvond op Lolland, waar een grote groep Poolse landarbeiders - voornamelijk jonge vrouwen - werkten en zich vestigden. Vandaag maakt het monument deel uit van de Deense geschiedeniscanon.
De interesse van het Middelheimmuseum ging niet zozeer naar de thematiek en symboliek, maar wel naar de artistieke kwaliteit van de sculptuur. Het werk werd aangekocht na een prospectiereis in 1950 van conservator F. Bauduoin, L. Somers en H. Puvrez aan Scandinavië. Eickhoff was een leerling van Despiau en Leplae en maakte tijdens een atelierbezoek een grote indruk met de onderdelen van Roepiger. "Een en al sculptuur met sterke gesloten vormen, die tot grote eenvoud herleid zijn. De compositie is zeer evenwichtig maar geenszins star". In een tijd waarin abstracte kunst furore maakte, drong Eickhoff aan op de afbeelding van het figuratieve en legde hij de nadruk op de natuurlijke en gewortelde mens. De sculptuur "Roepiger" is een sprekend voorbeeld van zijn streven om het ongecompliceerde en archetypische weer te geven.
Bronsgieter Rasmussen in Kopenhagen goot de bietenmeisjes in brons specifiek voor het Middelheimmuseum, waar het in 1952 aankwam. SMK (National Gallery of Denmark) bewaart vandaag het originele gipsmodel uit 1936-1937. Ook bestaat er een kleine versie in kunststeen in de collectie van het Sorø Kunstmuseum uit 1938.
In 1983 verhuisden de bietenmeisjes naar het woongebied Rozemaai aan de Ekersesteenweg, op vraag van de vereniging "de goede woning".