Editie van uit een oplage van 12 van Peter Rogiers voor de Middelheim Promotors ter gelegenheid van de tentoonstelling in 2016 PETER ROGIERS.CLUSTER. Deze uitzonderlijke editie is de 2e editie die de kunstenaar ooit heeft uitgegeven en combineerde in primeur zijn 2 favoriete liefdes: de tekening en de sculptuur. Wie zijn krachtige en expressieve sculpturen kent, is niet verrast door de diepte in zijn tekeningen. Door de bolle plexi koepel zien we in de kleinsculptuur een gehurkte figuur, noch mens, noch dier die klaar staat om in actie te treden. Is het een minotaurus, is het een waterspuwer of is het een verwrongen comic figuur? De kunstenaar laat ons keer op keer ontdekken dat de kunstgeschiedenis een verhaal is dat “verteld” wordt, door een verteller die door een actuele en gekleurde bril kijkt.
Als “klassiek beeldhouwer” bouwt Peter Rogiers steeds verder op zijn interesse voor nieuwe technieken en materialen. Deze grootte en detaillering van de sculptuur kan onmogelijk door de kunstenaar geboetseerd worden, daarom juist koos hij voor de 3D print techniek. De editie stelt bewust een kritisch vraagteken bij de verhouding tussen enerzijds de hoge cultuur – hier: de traditie van kleinsculpturen, onder een stolp, als een waardevol kleinnood – en anderzijds de lage cultuur: de wereld van strips, van science fiction, van actiefiguurtjes. In een constante evenwichtsoefening tussen het poëtische en het introverte enerzijds, en het brutale, humoristische anderzijds merken we dat Peter is vooral geïnteresseerd in de ‘zijsporen’ van de kunstgeschiedenis, en hij sleurt ons achter zich aan over die paden die het minst platgetrapt zijn.
Zo biedt hij een alternatief voor het kompas van conventies dat steeds maar rondjes draait in de koepel van de kunstwereld. Zo observeert hij onze tijd en samenleving, vertaalt die observaties in een subjectieve taal, en voert ze terug in die samenleving. Ook al staat deze figuur onder een beschermende stolp, ze daagt de toeschouwer allerminst uit om zich daaruit te bevrijden. Peter Rogiers brengt ons op een plek waar de conventies van goede of slechte smaak, done en not done, marge en mainstream, eventjes aan de kant worden geschoven, ten voordele van een open blik.