1974/Uitvoering voor de collectie van het Middelheimmuseum 2019
Beschrijving
Naast zijn beeldhouwwerken sinds de jaren ’60 (hoofdzakelijk in wit Carrara marmer) raakte Dries in 1974 bij het grote publiek bekend door het eerste Vlaamse landart-kunstwerk te maken. Dat deed hij in de context van de overzichtstentoonstelling ‘Belgische beeldhouwkunst’ in het Middelheimmuseum. Dries creëerde een werk met natuurlijke materialen – gras, aarde en zand – (10 x 10 meter groot en 60 cm diep en hoog) bestaande uit een verdieping en een verhoging van het landschap, uitgevoerd met wiskundige precisie. Hij wou met dit werk naar eigen zeggen een kosmisch gevoel scheppen. Het tijdelijke werk kreeg de titel 'meditatieve ruimte het zelf zijn'.
In 1986 kreeg het een permanente uitvoering op het Theaterplein, vlak voor de Stadsschouwburg in het centrum van Antwerpen. De kunstenaar koos daarbij voor een stedelijke vertaling in steen en voor een schaalvergroting: het werk werd meer dan drie keer zo groot uitgevoerd dan in de oorspronkelijke vorm. Het werk, in een afmeting van 36 x 36 m, 180 cm diep en 180 cm hoog was middels trappen betreedbaar en werd ingehuldigd op 5 september 1986. Bij de heraanleg van het plein in 2007 verdween het onherroepelijk.
Jan Dries bleef creëren. In 1986 ontving hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn kunstenaarsloopbaan. Het jaar nadien werd Dries geslagen tot Ridder in de Kroonorde. Ook op hoge leeftijd bleef Dries actief, tot zijn overlijden in 2014. Het oorspronkelijke werk is naar wens van de kunstenaar in concept geschonken aan het museum door de Estate Jan Dries, die de nabestaanden van de kunstenaar vertegenwoordigt. De uitvoering van het werk werd gefinancierd door de Middelheim Promotors.
Wat het publiek vandaag ziet is dus de derde versie van "meditatieve ruimte het zelf zijn".