Maquette van een installatie die van 13 september 2017 tot 12 november 2017 opgesteld stond in het Middelheimmuseum. Het werk bestond uit een stapeling van de bekende, gelijknamige designstoel van architect Gerrit Rietveld die in 2018 precies 100 jaar oud is. De lattenstructuur met geel geschilderde kop vormde voor Luc Deleu de perfecte bouwsteen voor een barricade. Sinds zijn tentoonstelling in 2003 in het Middelheimmuseum duiken er steeds vaker barricades op in het werk van de kunstenaar. Meer dan de bekende stapelingen met zeecontainers zijn de barricades tijdelijke constructies en functioneren zij als symbool van de revolutie. Ze vertegenwoordigen de stem van het volk in een steeds sneller veranderende wereld. De barricade zorgt voor stilstand, een vertraging, een omweg, een kritische en ook een ecologische reflex. Deze kritische houding is kenmerkend voor de praktijk van de kunstenaar en vinden we ook terug in de ‘voorstellen’ die hij en zijn bureau T.O.P. Office formuleerde vanaf de jaren 1980 (bijv. voorstel tot verzachten ipv verharden van de wegen, voorstel voor het planten van fruitlanen, een voorstel voor bewandelbare daken, voorstellen voor stedelijke landbouw, bijenkolonies en bossen…), waarin hij zijn groeiende bezorgdheid uitdrukt voor het behoud van de aarde als ecosysteem. Opmerkelijk is dat zoveel jaren later veel van deze voorstellen in een bepaalde vorm zijn doorgefilterd in onze dagdagelijkse maatschappij.
De allereerste barricade kwam tot stand in het Middelheimmuseum met glasbollen in het Braempaviljoen. Ook al was het woord "barricade" bij de kunstenaar nog niet opgekomen, hij wilde er de ruimte mee opdelen.
De realisatie van specifiek deze barricade kwam tot stand met de hulp van technisch instituut Don Bosco in Hoboken. De initiele bedoeling om de barricade in de publieke ruimte in Antwerpen te plaatsen en het afgelegde parcours is als een case aangekaart in de Summerschool ‘Making Public Domain’ op 13 september 2017. Het is niet het eerste werk uit de openbare ruimte dat (tijdelijk) in het Middelheimmuseum terechtkomt maar dat ervaart de kunstenaar positief. ‘Ik ben blij dat het werk hier kan opladen.’
De installatie op Middelheim hoog (stukje "zwarte dreef" tegen de Middelheimlaan) is niet verworven door het museum, wel de maquette, gemaakt door T.O.P. Office. Het gaat niet om een ontwerpmiddel, maar wel om een schaalmodel (1:15): een duplicaat van het kunstwerk in verkleind formaat. Het is een fysiek spoor van het kunstwerk ‘Rood Blauwe Barricade’, gecreëerd in opdracht van het museum.